Baka bröd i gjutjärnsgryta
Ni som känner mig vet att jag älskar att baka, men avskyr att baka bröd med jäst. Vi kommer liksom inte överens jästen och jag, vi pratar inte riktigt samma språk och har olika uppfattningar om hur resultatet ska bli. 
Men nu har jag knäckt koden för hur även jag ska kunna lyckas med denna konst. Bara så frustrerande att jag inte hade vetskapen innan hur enkelt och smidigt det är att baka i gjutjärnsgryta. Den där tingesten som står i grytlådan och används någon gång i månaden till att tillaga en gryta eller stek, passar alldeles utmärkt att använda till att baka bröd i.
Jag utgår från ett grundrecept som jag hittat på mittkok.se men som jag sedan smaksätter efter eget tycke och smak. Till jul tillsatte jag sirap och vörtkryddor och idag gjorde jag en annan variant med kummin och solrosfrö. Har du en gjutjärnsgryta så tycker jag absolut att du ska prova att baka ett bröd eller två. De blir så härligt bulliga och med en så där segkrispig yta som är så gott! Sugen på att testa med en gång? Då kommer grundreceptet här. 
 Bröd i gjutjärnsgryta 
 1 bröd
  • 25 gr jäst
  • 3 dl rumsvarmt vatten
  • 3 dl rumsvarm mjölk
  • 2 tsk salt 
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • ev. smaksättning, jag tog 1/2 dl brödsirap, 1 dl solrosfrö samt 1 msk stött kummin till dagens bröd.
Lös upp jästen i det ljumma vattnet och mjölken.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt maskinen jobba i ca 5 minuter. Degen blir ganska lös.
Låt degen vila under bakduk i 1 timme.
Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda ihop den till en stor slät bulle.
Låt bullen jäsa i 30 minuter inlindad i en bakduk.
Under tiden degen jäser så ställ in gjutjärnsgrytan nederst i ugnen som du värmer upp till 250°.
Ta ut grytan ur ugnen och pudra vetemjöl i botten på grytan.
Lägg ner brödet, sätt på locket och ställ grytan nederst i ugnen i 25 minuter.
Sänk värmen till 225° och ta av locket och grädda den ytterligare i 15 minuter. 
Tippa ur brödet ur grytan och låt det svalna under bakduk.
Avnjut lagom avsvalnat med smör och kanske en god cheddar. 


Blev visst sittandes i soffan med Harry Potter-film på TV. Jag är inget stort Potter-fan men kan tycka att filmerna är så där lagom spännande och lättsamma att titta på så här en lat, härlig jullovsdag. För ibland måste man ju få lata sig lite också!
Ta hand om dig!