Dammsugare i långpanna
De sociala medier som finns är ju som himmelriket om man är nörd inom något ämne eller område och jag är inget undantag. Framförallt så är Instagram min största källa till inspiration där bilderna får tala för sig själv och texten, vilket ofta är kort och koncist, ger mig den information som jag önskar. Det är lätt att scrolla förbi det som jag inte vill se för stunden och tar mer energi än det ger.
En av alla de bakInstagrammare som jag följer är en tjej som kallar sig erikasfikastund och är såååå duktig i allt från att baka (självklart) med sådan finsess och stil och det ser så gott ut allt hon lägger ut och så är hon fantastisk på att kunna fånga alla dessa godingar till bakverk som hon gjort på jättefina foton. Alltså, hon har allt denna tjej.
Jag bakar ibland recepten rakt av som andra lägger upp men oftast så gör jag ändringar i deras recept för att det ska passa mig och mina smaklökar. Jag ser alla bakare och matlagare som inspiratörer och att jag ska inspireras av det de gör för att våga mig på något eget och personligt. Självklart ska de ha cred för det som de skapar, det ligger ju ofta flera provbakningar och testomgångar innan man kommer fram till det slutliga resultatet och det jobbet är tidskrävande. Så jag hyllar dem för det jobb de gör, jag vet hur frustrerande, roligt och helt underbart det är när man väl kommer fram till det resultat som man önskar och det utseende som man har skapat inuti huvudet.
Erikasfikastund lade upp en bild på Insta för ett tag sedan på dammsugare i långpanna. Genialiskt var min första tanke då det är både tidskrävande och pilligt att göra originalet där det ska rullas och doppas och mellan momenten behöver det vilas i kylskp, ja kakorna alltså inte jag... Originalreceptet hittar du här.
Då jag bakar tårtor så händer det ganska ofta att det blir rester kvar av tårtbottnar som jag renskurit. Är det bara lite smulor ska jag erkänna att de hamnar i soppåsen men det blir ibland en hel del större bitar och dessa brukar jag frysa in i just syftet att göra dammsugare. Nu hade jag både bitar av en saftig chokladbotten och vanlig tårtbotten i frysen så jag valde att blanda. Det är så klart en smaksak vad du vill använda och mängden kakao behöver ökas om du använder enbart en ljus botten.
Dammsugare i långpanna 
  • 1 l kaksmulor, choklad- eller ljus botten
  • 200 gr mjukt smör
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl havregryn
  • 2½ dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • smaksättning efter behag, jag smaksatte mina med en essens som heter choklad/toffé men vanligast är ju arrak
  • marsipan
  • 50 gr mörk choklad
Blanda samman kaksmulor, smör, riven kokos, havregryn. florsocker, kakao och smaksättningen till en deg/smet.
Tryck ut den jämnt i en långpanna, ca 20x30 cm, och ställ in i kylen under tiden som du kavlar ut marsipanen.
Täck dammsugesmeten med marsipanlocket och renskär kanterna om det behövs.
Smält chokladen i vattenbad och häll den i en spritspåse och spritsa ett fint mönster. Har du ingen spritspåse går det lika bra att ta en sked och "drippa" över den smälta chokladen.
Låt stå en stund i kylskåp innan du skär upp den i generösa bitar. 
Sååååå gott!
 
Nu ska jag njuta av den resterande söndagen med att bara vara och göra lite småplock och småjobb lite här vid datorn.
Ta hand om dig!