Bröd i gjutjärnsgryta
Jag älskar att baka det mesta men då jag och jäst av någon anledning inte alltid går ihop så måste jag hitta de vägar som passar oss båda. Nu har jag äntligen hittat rätt väg och nu några gånger så har jag bakat i gjutjärnsgryta och har aldrig misslyckats! Stolt som en tupp är jag över detta och har hittat lyckan i att äntligen kunna baka matbröd som både ser bra ut och är goda.
Jag håller mig till ett grundrecept och att byta ut och/eller tillsätta ingredienser så är det lätt att förnya sig eller experimentera sig fram till nya smaker.
Bröd i gjutjärnsgryta 
Grundrecept
  • 25 gr jäst
  • 3 dl vatten, rumsvarmt
  • 3 dl mjölk, rumsvarm
  • 2 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 10 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och mjölk och rör tills jästen har löst upp sig.
Rör ner salt, grahamsmjöl och vetemjöl och knåda/bearbeta den i maskin tills det blir en deg, den ska vara lite kladdig.
Låt degen jäsa 1 timme under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den till en stor bulle.
Låt den vila under bakduk ytterligare ½ timme.
Under tiden som degen jäser andra gången så ställ ugnen på 250° och sätt in grytan i ugnen.
När degen är färdigjäst tar du ut grytan, strör lite mjöl i botten och lägger ner degen.
Sätt på locket och in med grytan längst ner i ugnen.
Grädda i 20-25 minuter.
Ta av locket och sänk värmen till 225° och grädda ytterligare i ca 15 minuter.
Stjälp upp brödet på galler och låt svalna under bakduk.
Det senaste brödet tillsatte jag 1 dl ljus sirap och 2 dl solrosfrön också. Du kan byta ut sirapen mot mörk brödsirap, tillsätta vörtkryddor eller andra kryddor som du gillar. Du kan äen byta ut mjölet mot andra sorter men tänk på att mjölmängden behöver vara densamma. Ett enkelt och smidigt bröd som får så där lagom segfrasig yta och saftigt inkråm. Baka på!
Ta hand om dig!