Butterkaka
Jag velade länge här vid tangentbordet vad jag skulle välja att skriva om, muntert, läskande eller tänkvärt... Efter överläggning med mig själv så fick det bli läskande!
Snart sportlov för många och det finns säkert en och annan av er som kommer ta en tur ut i skog och mark, antingen med skidor, skridskor eller vandrarkängor på fötterna. Vad du än trär ner dina fötter i så finns det en sak som krävs på alla dessa strapatser och det är FIKA!
Här på Åkerdala så går det inte en helg utan att det fikas på något smaskigt. Det finns ofta inte så mycket i frysen att ta av i veckorna, vilket är en himla tur då jag annars lätt skulle gå ifrån min tanke och ambition att bara njuta av fika fredag, lördag och söndag om det inte infaller en semmeldag mitt i veckan då tradition väger tyngre än ambition. 
Baka bullar i sig kan jag tycka är lite tråkigt och jag får sällan till en snygg finish på dem och jag har inte hittat vilket sätt att snurra dem på som är det bästa eller vilka bullformar som är det självklara valet. Men en butterkaka, det fixar jag!
Den här gången fick det bli fyllning av det som fanns hemma i kylskåpet och jag ska erkänna att det blev en av de godaste butterkakor som jag bakat på länge. Fyllningen fick bli mandelmassa, philadelhiaost och smör. Det bästa tipset är att pensla butterkakan med sockerlag när den kommer ur ugnen och den glasyr som jag gjorde och spritsade på använde jag mig av limesaft. Så är du bullsugen/butterkakasugen så tycker jag absolut att du bakar en eller två att njuta av den vecka som din kommun har sportlov och jag tänker att en kopp kaffe, en bit butterkaka och ryggen lutad mot den solstinna väggen, det är en sport det med!
Butterkaka
1 kaka
  • 25 gr jäst
  • 75 gr smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ¼ tsk salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 6 dl vetemjöl + knappt 1 dl till utbakningen
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken och låt det bli max 35°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst upp sig.
Tillsätt kardemumma, salt, strösocker, ägg och vetemjöl och bearbeta gärna degen i maskin ca 5 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt (jag täcker med plastfolie) i ca 30 minuter.
Under tiden degen jäser så gör du fyllningen.
Fyllning 
  • 75 gr rumsvarmt smör
  • 75 gr philadelphiaost
  • 75 gr riven mandelmassa
Rör samman alla ingredienserna till en slät massa.
Sockerlag
  • ½ dl vatten
  • ½ dl strösocker
Koka upp strösocker och vatten tills sockret har löst upp sig.
Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • saften från 1 lime
Rör samman till en smidig glasyr.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt ihop den.
Kavla ut degen till en rektangel som är ca 30x45 cm.
Bred fyllningen över hela degen och rulla ihop den till en tight rulle.
Skär ca 4 cm tjocka skivor och ställ dem i en väl smord springform, ca 24 cm i diameter.
Låt kakan jäsa i ca 30-45 minuter (jag använder även här plastfolie men bakduk går lika bra) till dubbel storlek.
Grädda kakan nederst i ugnen, 200°, i ca 30-35 minuter.
Pensla med sockerlag så fort du tagit ut den ur ugnen.
Lossa springformen försiktigt från kakan och låt den svalna under bakduk.
Spritsa glasyr i ett fint mönster över kakan.
Njut!
Nu är det dags att förbereda middagen här på Åkerdala. Tänk lyckan som infann sig när jag hittade en burk med dillkött och sås i frysen! Lyckan är total! 
Ta hand om dig!