Semmelbollar, Key lime pie-bollar och lite reklam för mig själv.
Idag är vädret lite mulet och lite ruggigt här där jag bor. Då jag inte är någon vän av vintern, inte på något sätt alls utan det är för mig en årstid som "bara" är att genomhärda och jag har mer än en gång sagt att jag är född i fel land, så stannar jag inne idag och tog tag i lite jobb vid datorn. 
Då jag driver mitt företag Åkerdala Sockerbageri på sidan av mitt ordinarie jobb så hamnar ofta de kontors-aktiga aktiviteterna långt ner på prioriteringslistan men idag passade jag på att ta tag i en del av det. Ja, det är kanske inte bara kontorsjobbet som hamnar långt ner, utan mina inlägg här med, vilket jag tycker är så oerhört tråkigt att det blir så då jag bara älskar att vara här! Jag hoppas iallafalla att ni tycker om det ni får läsa här, det är ju både stort och smått samt högt och lågt, och ni får mer än gärna tipsa om min blogg till andra om ni vill. Jag finns ju till för er alla!
Jag har även startat upp en blogg för Åkerdala sockerbager och där är ni också så välkomna in och kika. akerdalasockerbageri.blogg.se är adressen dit och jag finns även på både Facebook och instagram. Ja, det var väl kanske dagens reklam för mig och mitt företag. 
Det är nog ingen av er som undgått och inte har förstått vad min passion här i livet är, eller en av mina passioner, nämligen att få baka. Att få tiden i köket och få baka något är som rena terapisessionen för mig och jag kan lova att det är både skratt och tårar i de bakverk som jag skapar för oss här hemma. 
I torsdags så passade jag på att baka lite till oss själva mellan företagsjobb och då jag fick en bakbok av min dotter i julklapp så passade jag på att skapa något utifrån den. Den här receptsamlingen handlade bara om olika recept på det fantastiskt goda bakverket chokladbollar och hur man kan göra dem på nya sätt med andra smaker än just choklad. Det är Mia Öhrn som är författare till denna och ni som är lite med i baksvängen känner säkert till hennes namn.
Jag satt och bläddrade i denna fina lilla bok, för den har så där lagom stort format som gör den bläddervänlig och med alla dessa härliga färger som den innehåller så blir man inte annat än sugen på att testa olika varianter. Och chokladbollar är ju ett så enkelt att baka då man inte är i behovet av ugn och en massa olika formar som ska smörjas och bröas, utan här kör vi bara på med de ingredienser som krävs och vilka man ofta har hemma eller hittar i den lilla butiken, inga konstigheter här inte.
Jag fastnade speciellt för två olika sorters bollar, semmelbollar och Key lime pie-bollar. Då jag älskar båda "orginalbakverken" så hade jag svårt att tänka mig att det inte skulle bli bra med dem i ett annat format, och det visade sig att jag hade rätt. Det blev två sorter av ren och skär njutning, olika men så jäkla goda!
Semmelbollar
Ca 20 stycken
 • 1 tsk kardemummakärnor
 • 75 gr rumsvarmt smör
 • 125 gr mandelmassa, grovt riven
 • 1 msk strösocker
 • 3 dl havregryn
 • 3 msk vispgrädde
 • ca ½ dl florsocker till garnering
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Blanda alla ingredienserna, förutomflorsockret, för hand om du vill ha en grovare textur eller i matberedare för att få finare textur.
Rulla bollar och lägg på en tallrik, låt dem vila i kylskåp ca 30 minuter.
Rulla bollarna i florsocker.
Key lime pie-bollar
Ca 15 bollar
 • 200 gr Digestivekex
 • 1 dl (135 gr) sötad kondenserad mjölk
 • 75 gr smör
 • skal av 1 lime
 • saft av ½ lime
 • 2-3 krossade Digestivekex till garnering
Mixa Digestivekexen fint i matberedaren.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa snabbt ihop dem till en tjock smet. 
Låt smeten stelna en stund i kylen om den är för lös för att forma.
Rulla bollar och rulla dem sedan i de krossade Digestivekexen.
Ja ni hör ju hur gott det låter! Så har du inget för dig idag och är sugen på något gott, tveka inte att göra en eller varför inte båda varianterna av bollar. Du kommer inte ångra dig en endaste sekund!
Här ska jag fortsätta att jobba vid datorn en stund till då det kommer att komma ett samarbete på min Instagram imorgon. Så är du nyfiken så in och titta på viktoria_alvin på Instagram imorgon så får du se vad jag har att erbjuda där!
Ta hand om dig!