Snacka om sockerminne!
Kroppen är en fantastisk sak där det finns system som verkar och fungerar på alla sätt för att vi ska fungera på bästa möjliga vis. Det finns försvarsmekanismer som ger signaler när det inte står rätt till och våra sinnen ger den information som krävs. Fungerar inte ett sinne som det ska så byggs andra upp för att ge en större jämnvikt i livet och den gestalt som vi har fått av våra förfäder.
Vi pratar om muskelminne, ett sätt för kroppen att komma ihåg och lagra informationen om hur vår motorik fungerar utan att behöva anstränga hjärnan för mycket. Ett sätt för hjärna, muskler och minne att samarbeta utan att för den skull lägga ner onödig energi på saker som vi gör ofta med kroppen.
Men vet ni vad?! Utan att vara någon forskare eller vetenskapskvinna så tror jag att kroppen kan skapa ett sockerminne, att kroppen säger till att nu är det dags för en sockerchock i form av en go´fika.Vad baserar jag min "forskning" på då? Ja, studien kanske inte är så stor, själva insamlingen av data sker av forskaren själv, det vill säga jag, och det som studerats är även det forskaren själv. Tiden som studien pågått, ... kanske inte så lång... så där några veckor... äh... säg fyra fredagar. Men då vi på jobbet inte längre har gemensam fredagsfika på grund av det lilla virus som härjar runt i världen, så faller liksom kakan bort för mig på fredagar. Jag skulle kunna ta med mig en egen liten smaskig kaka, men det blir inte samma sak som att sitta med kollegorna i personalrummet och skratta, dricka kaffe och äta kaka. Just idag vid tiden då fikan brukar inträffa i vanliga tider så kände jag hur det där sockersuget satte in. Inte så där bara lite grann, utan jag hade verkligen kunnat äta upp både en och två tårtbitar, mazariner eller biskvier, bara jag fick något sött. Så, ja! Jag tror att kroppen kan skapa ett sockerminne, likväl som det skapar muskelminne.
Och är ditt sockerminne på gång nu i helgen så kan jag varmt rekomendera en Upp- och nedkaka med apelsin som jag gjorde förra helgen. Citrusfrukterna är ju så goda nu och jag har lust att passa på att provbaka en med lime nästa gång. Receptet hittade jag hos Fredriks fika, han är så duktig och go´, så prova gärna att baka denna goding!
Upp- och nedkaka med apelsin 
Apelsiner
  • 2-3 apelsiner eller anna citrusfrukt, helst ekologiska
  • 1 dl vit sirap
Tvätta apelsinerna noga.
Skiva dem i ca ½ cm tjocka skivor.
Häll sirapen i en kastrull och lägg ner apelsinskivorna.
Låt den koka tillsammans i ca 8-10 minuter.
Låt stå tills du gjort smeten.
Sockerkakssmet
  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gr smör
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt, ca 5-7 minuter.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Tillsätt smörblandningen i smeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. 
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. 
Klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper både i botten och på sidorna.
Ta försiktigt upp apelsinskivorna ur lagen, men spara den!, och lägg skivorna i ett fint mönster i botten på formen.
Häll smeten över apelsinerna.
Grädda kakan mitt i ugnen, 175°, 25-30 minuter.
Låt stå i formen ca 10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat.
Häll gärna den sparade apelsinlagen över kakn innan den serveras.
Servera den med grädde som du vispat ihop med karamelliserad mjölk.
Mitt sockerminne får sig en omgång här i kväll då jag har provat ett nytt recept från Brinken Bakar. Vi får se om det blev en hiss eller diss. Jag kanske återkommer om det. Eller förresten, jag kan redan nu säga att det blir en hiss då mitt "ät-fönster" är öppet på vid gavel just nu då det är "den där tiden i den kvinnliga månaden" då min kropp säger åt mig att äta konstant. Tur jag är liet trotsig och inte alltid lyssnar på vad jag har att säga till mig själv!
Ta hand om dig!