Kioskbollar och fredagskänslan
Fyra arbetsdagar och man är slut som artist! Det är energikrävande att börja jobba igen efter ledighet och följa den takt som någon annan bestämmer och jag har fått lägga ifrån mig min egen taktpinne för ett tag framöver.
Men att börja jobba innebär också att träffa de kära kollegorna igen. Och vi är ett gäng på jobbet som är väldigt olika både vad det gäller personlighet, ålder och intressen. Men en sak har vi flesta gemensamt, vi älskar att få fredagsfika!
Jag tror inte att det är någon av er som missat att det pågår en pandemi och att vi behöver förhålla oss därefter. Som bakföretagare så finns det lite resurser hemma på lager och till denna fredagsfikan fixade jag en enkel kioskboll/havreboll men lite finare och mindre smittspridningsbenägen förpackning iform av enförpackade i cellofanpåsar och förslutna med ett litet vitt hjärta. Så enkelt men så fint.
Jag hade en tanke innan jul att jag skulle bakat skorpor i företaget och sålt i dessa små cellofanpåsar, men energin och tiden räckte inte riktigt till. Men min tanke finns fortfarande kvar att använda dessa små söta påsar framöver i företaget till lite annat. Behöver nog bara ha lite ledigt först från mitt "riktiga" jobb för att arbeta fram det jag tänkt.
Kioskbollar/havrebollar kanske inte alla vet vad det är, men om jag säger en blekare släkting till chokladbollen så kanske du vet vad jag menar. Jag använde mig av Camilla Hamid´s recept och gjorde dubbel sats för att det skulle bli många. Jag gjorde ganska stora bollar, 60 gr styck, och ska du bara ha en kaka till fikan så tycker jag att det blir en ypperlig storlek att göra dem i.
Det är superenkelt att göra dem både gluten- och laktosfria, bara att byta ut mot dessa varor rakt av.
Kioskbollar/havrebollar 
Ca 15 normalstora eller 30 små
  • 250 gr mjukt, rumstemsvarmt smör

  • 10 dl havregryn
  • 3,25 dl florsocker
  • 1 dl Oboy (eller 1 msk kakao och 0,75 dl florsocker)
  • 0,75 dl vispgrädde (ovispad) eller mjölk 3% fetthalt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • kokosflingor att rulla i
Mixa ihop alla ingredienserna till havrebollarna förutom kokosflingorna i en matberedare eller använd elvispen eller din hushållsmaskin med vingen.
Ställ smeten i kylskåpet för att stelna i 30 minuter om den är för kladdig innan du formar den till bollar och rullar i kokosflingor.
Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Lätt som en plätt och rackarns så gott! Tur för oss här hemma att det blev några bollar över. Det kommer garanterat att slinka ner någon mer innan den här kvällen är slut.
Något jag behöver leta efter dock är den där energin som försvann. Det är sällan som den finns så här i slutet av arbetsveckan, men det vore lite roligt om man orkade något mer än att sitta i soffan hela kvällen. Men i och för sig så måste ju någon ta sig an det jobbet!
Ta hand om dig!